Medmänniskan

Tankar inför helgen.
Trettonde söndagen efter trefaldighet.
Medmänniskan

”Wroooompruuuudttttt,” en liten extra suck, sedan blev det alldeles stilla. Något liknade lät det när båten stannade ute på havet. Utan förvarning stannade vår styrpulpetbåt, och jag visste inte vad som var fel med den annars, så väl fungerande båtmotorn.
Jag undersökte det jag kunde, som tur var blåste det inte så mycket. Jag lyfte av motorkåpan och plockade fram tändstiftsnyckeln för att kolla att tändstiften var ok. Jag kollade att det var bensin i tanken, jo den var halvfull, likaså en koll på oljenivån i oljetanken. Allt var ok, men till sist upptäckte jag att bensinslangen hade lossnat, där var det förargliga felet. Motorn hade inte fått nog med drivmedel, därför stannade den. Felet var enkelt avhjälpt och vi kunde fortsätta färden mot land.
Varför jag skriver om fadäsen med motorstoppet ute på havet och den urkopplade bensinslangen? Jo för att nu i skrivandets stund, ska jag strax ska åka iväg för att dra upp båten inför vintern. Det är en stund av vedmod och sorg som jag ser att sommaren är över och att vi måste förbereda oss inför den kommande vintern. Min svåger har som tur är en fyrhjulsdriven bil, han har lovat att hjälpa mig med uppdragningen nu på en stund. Han är en av många goda medmänniskor som jag har runt omkring mig. Det är med tacksamhet jag talar med Gud om honom och många andra som har en empati och känsla för sin medmänniska.
Visst är det väl så, att vi under livet har stött på medmänniskor som är härliga och ärliga, men också väldigt besvärliga människor. Kanske har du mött medmänniskor som har varit otrevliga, skvallriga, sådana som har baktalat och smutsat ner ditt ryckte, och genom detta har du fått allvarliga problem i ditt liv. Människor som gör oss illa kommer vi förmodligen att bli tvungna att leva tillsammans med, eftersom människan är en komplex skapelse. De människor som stryper drivmedlet i ditt liv, dessa energi slukare, för att klara av dem måste du få tanka upp energi, drivmedel, så att du ska kunna orka att leva vidare. Ofta hamnar vi i en själavårdande kris av skuld och skam, när vi upptäcker hur svårt vi har att förlåta dem som har gjort oss illa.
Söndagens texter talar om för oss, att människor som kommer i vår väg, till dessa har vi fått en kallelse att älska. Drivmedlet för dig och mig är nådemedlen, som vi i den Lutherska kyrkan talar om, det är, Guds ord och sakramenten, som dopet och nattvarden.
Jag läste att det har blivit en femtonprocentig ökning av skuldsanerings ansökningarna. Att hamna i skuldfällan är inte lätt, det är att ekonomiskt bli bakbunden, och plötsligt är all handlingsfrihet slut. Många är det som lider i det tysta av skam, som det kan innebära att hamna hos kronofogden.
Men jag har goda nyheter till dig i dag, du som upplever energiförlust, skuld och skam, att Gud Fader har en annan sorts skuld-sanering till oss. Den ges till oss i Jesus Kristus genom hans offerdöd på Golgata. Där ropar Gud ut över världen, från tidernas begynnelse till tidens slut hörs ropet från korset, ”Det är fullbordat”. Skulden är avskriven, du kan gå fri.
Paulus skriver att , ” Stå inte i skuld till någon, utom i er kärlek till varandra”. ”Älska din nästa som dig själv.”
Att vara medmänniska är att koppla på den havererande bränsleslangen till att ge vår medmänniska energi, drivmedel, till att orka leva. Kärleken är det som är detta drivmedel. Den Helige Ande, Jesu Kristi Ande, vill ge, och skapa denna kärlek i ditt och mitt hjärta.
En skön helg önskar jag dig
Allt gott
Gösta Degerman© 2017 Hortlax EFS Kontakt