Tro och liv

Tankar inför helgen
Elfte söndagen
Tro och liv

”Stoppar du in i diskmaskinen och plockar bort här i köket medan jag åker och handlar?” Frugan ropade till mig från hallen innan hon smällde igen ytterdörren. Jag ropade tillbaka något i stil med, ”absolut!”

När hustrun åkt blev jag djupt försjunken i ett intressant textavsnitt inför söndagens Gudstjänst. Naturligtvis glömdes mitt löfte bort till henne att köket skulle vara städat och fint när hon skulle komma hem från affären. Tyvärr blir det ofta så för mig, att när jag har en bok framför näsan, eller att jag försöker tränga in i texterna som jag ska försöka förmedla något från, då försvinner jag in i mig själv och mina tankar. Därför har hustrun kommit på ett knep att få mig att lyssna till hennes önskan. Hon ställer sig framför mig och spänner ögonen i mig, och säger helt enkelt, ”repetera, vad sa jag till dig?” Då måste jag ju tänka till och landa i hennes värld. Det låter ju väldigt knepigt och urdumt, men det fungerar på mig. Hon hjälper mig att komma ur min tankebubbla och höra det hon säger till mig. När jag har mina vigseltal, då lyfter jag fram att ett lyckligt äktenskap vilar oftast i att man ser och hör varandra.
Men som du förstår så lyckas jag inte alltid med det som jag i vigseltalet uppmanar andra att göra. Jag kan ju skylla på att i mitt jobb som präst, talare och skribent, så behöver jag få vara i min bubbla, för att fundera och be, och visst, hon låter mig vara i den bubblan, men i bland så kommer hon och sticker hål i den för att jag ska lyssna till henne.
I en av helgens texter är det en pappa som behöver hjälp av sina två söner. Han ber dem gå ut och arbeta i hans vingård. Den ene nekar till uppdraget, men ångrar sig, och går sedan ut och gör det pappan bett honom om. Den andre sonen han säger som jag sa till hustrun, ”Jo absolut” han lovade att han skulle ut och jobba i vingården, men han gick inte.
Tro och liv är temat för helgen och tron föder liv menar jag, orden hör ihop. Jakob skriver att ”Bli ordets görare inte bara dess hörare!” Att göra det Gud säger till oss att göra, det är något av en trons injektion i våra kroppar.
Här i Piteå har en kvinna från forna Biafra fått en kallelse från Gud att be för Sverige och då speciellt för folket kring Piteå älv. När jag läser kristna tidningar då ser jag att hon inte är ensam om denna vision att be för Sverige. Det är människor från Kina, Korea, Tanzania, Amerika, ja i stort sett från världens alla hörn, som fått samma vision att be för Sverige.
De har lyssnat till Guds röst när han har kallat, och de har gått dit han har sänt dem.
De har blivit ordets görare inte bara dess hörare.
Gud har sänt oss ut till att arbeta i hans vingård. ”Se fälten har vitnat till skörd.” Det är vad Jesus ser och säger till dig och mig.
Låt oss inte bara säga ”Jo absolut”, och sedan fastna i TV fåtöljen.
Jag gläder mig över att det i vårt samhälle ändå finns så många människor som hörsammat kallelsen. Det är inte bara präster, pastorer, predikanter, diakoner, ungdomsledare, körledare som vecka efter vecka engagerar sig osjälviskt i församlingsarbetet. Det finns företagare som under åren skänkt miljonbelopp till Guds verk. Det finns hantverkare, lärare, bilmekaniker, läkare, pensionärer och vanliga Svenssons, som gjort stor skillnad genom sitt osjälviska engagemang. Allt därför att deras tro på Jesus som världens frälsare har fått liv i deras liv, därför vill de ge ut av sig själva för att andra ska få ta del av det liv som deras tro har gett dem.

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman

© 2017 Hortlax EFS Kontakt