Andlig klarsyn Andlig klarsyn

Tankar inför helgen
Åttonde söndagen efter trefaldighet
Andlig klarsyn

”Neeej morfar inte så! Du får inte använda papper när du rengör dina glasögon. Du förstör och repar ytan på glasen.”
Det var vårt äldsta barnbarn, Julia som tillrättavisade mig när jag rengjorde mina glasögon med hushållspapper vid diskbänken.
Julia arbetar som försäljare vid en av Piteås optikaffärer, hennes arbetsdag består av att både sälja men också att vara kunderna behjälpliga när det gäller valet och skötseln av sina glasögon.
Utifrån hennes erfarenhet som specialist på området uttryckte hon sin bestämda åsikt att mitt sätt att rengöra mina glasögon på var helt förkastligt.
Hon har säkert rätt i det hon sa till mig, men det är svårt att lära gamla hundar att sitta. Mina glasögon utsätts för ganska många prövningar. Jag kör ganska mycket båt under sommaren och vid varje tur får jag saltstänk över mina glasögon. De torkar och blir till små prickar på glasen. I snickarboden kommer det putsdamm och målarfärg på glasen och även någon liten prick från vinkelslipen. Där ute vid stugan brukar jag stoppa ned glasögonen i diskbaljan som står utanför köksfönstret och torka av dem med hushållspapper. Det har varit min hemlighet till dess att Julia läser den här krönikan. Jag kommer nog att få lite mer tillrättavisning nu när jag avslöjat mitt förfaringssätt.

Av de skäl som jag ovan har angivit, är det naturligt att jag inte alltid har perfekt och klart synfält. Det konstiga är att jag vänjer mig att ha lite halvsmutsiga glasögon, till dess hustrun påpekar att jag nog borde rengöra mina brillor, eller att jag själv upptäcker att jag inte ser klart.
Nu till helgen ska vi behandla ämnet andlig klarsyn i våra kyrkor. Att ha andlig klarsyn är viktigt i denna tid som vi lever i. Den kristna kyrkan måste lära sig att rengöra sina ”glasögon” för att se klart. I uppenbarelse boken kan vi läsa att ängeln uppmanar församlingen i Laodikeia att smörja sina ögon med ögonsalva så att de kan se.

Vi behöver andlig klarsyn när våra Hjärnspöken förföljer oss. När gamla synder poppar upp. Luther säger: Förlåtelsen och nåden är det viktigaste i läran. Lagen är någorlunda känd men nåden är ett evigt mysterium….
Det här är kanske det svåraste att kunna förstå, och tillämpa i sitt liv. Det är en svår konst att förstå och ta emot förlåtelse. Här behövs andlig klarsyn.
Som kristna vet vi våra brister och svagheter och vi ser gång på gång hur vår tro krackelerar. Det är det som driver oss till Jesus, han som är syndernas förlåtelse.
I Romarbrevet 5:10 läser vi…….
Inte att vi ska bli försonade, utan att vi blev försonade, inte genom vår ånger, bön, omvändelse, eller inte ens på vår tro på syndernas förlåtelse.
Hur blev vi försonade? Jo vi läser, Genom hans Sons död.
Inte sedan vi blev hans vänner, utan när vi var hans fiender.
Vi behöver få våra andlig glasögon rengjorda, till att få andlig klarsyn, att upptäcka, att Allt är fullbordat i Jesu offerdöd för oss.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt