Påsken

Tankar inför helgen.
Påsken
Genom död till liv.

”Lastbilen missade mig med någon meter. Jag skakar och hackar tänder gråter och mår illa, jag är fortfarande i chock.” Så skriver Magdalena Graaf ett av vittnena vid fredagens terror attack i central Stockholm. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel var under lördagen på plats, och rörda till tårar ville de visa sitt deltagande i sorgen och smärtan.

Kronprinsessan fick frågan av en journalist om hur svenska folket ska kunna gå vidare. Det enkla och vackra svaret var, ”Vi gör det tillsammans.”
Det är precis det som har hänt i Stockholm. TV och tidningar har visat hur människor kramats, hjälpt och stöttat varandra. Under lördagen och söndagen har det varit en ström av människor, som visat sitt deltagande till terrorns offer, genom att tända ljus och lägga ner blommor. Under söndagen samlades tusentals människor på Sergelstorg, för att hedra offren, och för att manifestera kärlek, som ett medel mot terrorn. Genom att stå i armkrok med varandra, och i en tyst minut, ville man visa att, terrorn får inte segra. Kärleken däremot är den makt som kan ge mänskligheten seger.

I lördags satte hamburgare restaurangen, mitt i mot vår lägenhet, alla flaggorna på halvstång. Sverige är i sorg och chock.
Ondskan blir så tydlig vid ett sådant här tillfälle, men omsorgen, godheten och kärleken lyser igenom allt starkare också.

Under påsken möter oss ondskan i och genom Jesus lidande och död. Men vi möter också det oerhört viktiga, ropet, glädjetjutet, att Jesus är uppstånden.
Hur klarade sig lärjungarna igenom den smärtsamma sorgen att se sin mästare misshandlas och dödas på ett sådant barbariskt sätt?
Jo de hade varandra, de sökte upp varandra för att få tröst. Tillsammans blev de starka.
Kronprinsessans ord kommer tillbaka in i påskens mörker. Hur ska de kunna ta sig igenom denna djupa sorg, jo genom att de gör det tillsammans.
En av de allra viktigaste delarna i sorgearbetet, det är att få sörja tillsammans. Därför vill vi i kyrkan alltid peka på vikten av mötet, vid en begravningsgudstjänst, att få dela tankar, funderingar, glädjeämnen, men också kanske få ge luft åt en inneboende ilska över döden.
Lärjungarna var i en bottenlös sorg, men den byttes i en euforisk glädje, när de förstod, att Jesus var uppstånden. De första kristna talade så mycket om Jesu uppståndelse att folk ibland missförstod vad de sa.

Jesus hade visat sig för dem, både utanför graven, ute på vägen till Emmaus, och bakom reglade dörrar inne i Jerusalem. Hans hälsning till dem var, ”Frid åt er alla”.
Mitt i kaos, mitt i den chocktraumatiska situationen som Sverige befinner sig i, vill jag få hälsa till er alla, från den uppståndne Jesus. ”Frid åt er alla”.
Vi möter terrorn, hatet, ondskan, med det vapen som Jesus använde, nämligen kärlekens och fridens evangelium. Vi gör det tillsammans.

En fridfull helg önskar jag dig. Gösta Degerman


Palmsöndagen

Tankar inför helgen
Palmsöndagen
Vägen till korset.

Hur har du det med dator samhället? Har du samma problem som jag med alla olika nya medier som poppar upp. Ja, jag erkänner, jag är gammaldags och har svårt för allt nytt som väller in över mig. Frugan och jag har dagstidningen både som e-tidning och papperstidning, i min dator och i min telefon kan jag läsa alla de stora dagstidningarna. Jag får ett ständigt flöde av nyheter via apar, mail, sms och mms.

Vi lever verkligen i en tid då tekniken hela tiden gör framsteg in i våra hem. Nu har de flesta kyrkor och bönhus skaffat swish, eller kortläsare, det gör att det inte längre är så mycket pengar i kollekthåven, men däremot har gåvogivandet på flera platser ökat genom detta sätt att ge.
Den här krönikan skickar jag genom att maila den till redaktionen för gratistidningen. Förra veckan så hände det något med ingressen till min krönika. Helt plötsligt var det då förra veckans ingress som inledde krönikan. Någon i hanteringskedjan hade tryggt på fel knapp så att delar av krönikan byttes ut. Det felet blev en ingång till mina tankar för denna vecka.

Kommunikation är svårt för oss alla, och det fick också Jesus uppleva gång på gång under sin vandring här på denna jord, söndagens texter är inget undantag. Där står det i slutet av Johannestexten att, ”lärjungarna förstod först inte detta”. Gång på gång undervisar Jesus lärjungarna om att han måste lida och dö, och gång på gång står det att de inte förstod.

Det är ungefär som för mig att försöka att förstå all IT information som väller över mig. Jag har som tur är, en son, som är duktig på det här området, han hjälper mig allt som oftast via telefonen. För honom låter det så lätt, han säger, gå till den sidan, tryck på den ikonen och sen går du till den eller den platsen. Jag blir allt som oftast väldigt förvirrad, men jag gör son han säger, och vipps så är det som jag tyckte var så svårt, uppklarat.
För lärjungarna var det svårt att förstå att deras älskade mästare måste lida och dö. De kunde inte ta in det som Jesus sa till dem. Men det sker något med dem efter pingstdagens möte med den Helige Ande, då förstod de vad det var som hade hänt med deras mästare. Då föll pusselbitarna på plats, då kunde de predika med kraft att Jesus var Guds Messias som kommit för att rädda världen. Då förstod de att vägen till korset var nödvändig, för att försoning skulle kunna ske, mellan Gud och människan.
Liksom jag ofta har fått ta hjälp av min son för att lösa och förstå IT världens krångligheter, fick lärjungarna så småningom hjälp till att inse varför Jesus blev tvungen att gå denna svåra väg.

Påskens budskap till oss är, att vägen till Guds himmel är öppen, för var och en som vill ha med Jesus att göra.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman

Femte söndagen efter Fastan

Tankar inför helgen
Femte söndagen efter Fastan
Försonaren.

Ifrån vår balkong kan jag se hur lastbilar, grävskopor och traktorer snurrar runt kring busstationen. Där kommer det att byggas flera bostadshus av en av våra lokala byggherrar. Ritningarna har varit tillgängliga för allmänheten och vår lokaltidning har i olika artiklar belyst hur det kommer att se ut när det är färdigt. Jag är ju i den åldern nu, att förmodligen kommer jag, att tillsammans med andra gubbar, ställa mig och titta ner i gropen som de gräver och diskutera hur byggarna borde göra.
Det som är viktigt, det är att det blir en säker grund som huset byggas på. Kanske blir det pålning eftersom marken inne i centrala Piteå är lite gungig. Vi får väl se hur de gör, men jag följer bygget med spänning.

Helgens tema handlar om Försoning. Det är grunden, fundamentet i den Kristna tron. Vår tro vilar i att Guds själv kommer hit till denna jord, och öppnar vägen till sin himmel, genom sin egen älskade Son, Jesus Kristus. Grunden för allt det vi tror på, vilar i det som vi under faste och påsktiden belyser, nämligen Jesu lidande, död och uppståndelse.
Evangelietexten återger Jesus orden som vi brukar kalla för den lilla bibeln, Johannes 3:16. ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv”.

Häri ligger hemligheten i den Kristna tron. Det handla om Jesus, han är vår grund, den fasta klippan som Guds församling är byggd på, och som vi fortsättningsvis bygger på. Kristen tro handlar inte så mycket om åsikter, om hur Guds bygge ska byggas, eller inte byggas, utan den kristna tron förvandlas till insikter när vi möter Gud själv som bygger på sin församling.

Den byggherre som jag kan se via min balkong, han bygger, som vi tror, trevliga bostäder, med en grund som går att lita på. Traktorförarna, lastbils och grävmaskinsförarna arbetar med all den kunskap de har när det gäller grundläggning. Snickarna, rörmokarna, elektrikerna och betongarbetarna kommer att göra sitt för att fullborda formar, armeringar och rör inför cementbilarnas ankomst. Det fodras skicklighet och kompentens för att genomföra ett sådant stort projekt. Det är många som är engagerade i detta bygge.

När det gäller vår försoning, och det basala och fundamentala, i det himmelska bygget, då är det bara en person som är aktiv. Jesus går ensam in i kampen mot allt det djävulska som vill hindra människan att komma till Gud, och han grundlägger en seger som är total.
I dag, just nu, räcker han dig och mig sin försoning, som är grundad i korset och uppståndelsen. Tänk att han som byggt hela hela kosmos, och mikrokosmos, han som mäter upp hela universum mellan tummen och pekfingret, han som mäter upp havens vatten i sin hand. (Jesaja 40:12) Han den väldige och evige säger, att inte ett huvudhår från ditt och mitt huvud ska falla till marken, utan att han vet om det. En sådan mäktig Gud är vi försonade med.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman

© 2017 Hortlax EFS Kontakt