Prövningens stund

Tankar inför helgen
Första söndagen i fastan
Prövningens stund

Telefonen ringde i torsdags, jag möttes av en kvinnlig röst som lät pigg och glad. ”Hej Gösta! Jag vill bara tacka dig för de krönikor du skriver i gratistidningen, men har du kollat upp fakta omkring de berättelser du delger dina läsare.”
Den vänliga människan som ringde mig hade kollat upp min berättelse från boken, ”Det är aldrig kört”. Jag erkände att jag själv inte hade kollat upp sanningshalten i berättelsen omkring de sjuåriga tvillingparet som delade blod med varandra efter en bilolycka. Det ringde en varningsklocka i hennes huvud när hon visste med sig att man måste vara myndig i Sverige för att få kunna ge blod. Kvinnan som ringde tog därför kontaktat med författaren, Kristina Reftel, av henne fick hon uppgiften att de berättelser som hon samlat i denna lilla bok var berättelser hon hämtat från nätet, och från alla världens hörn. Författarinnans uppfattning var att berättelsens sanningshalt, den var av ordinär betydelse, hon menade att själva sensmoralen i berättelsen var det viktiga. Det är väl också så som jag har tolkat hennes bok.

I förra veckans Piteå Gratistidning fick Ronnie Lundgren stor plats för att delge sin uppfattning av hur Piteåtidningen har förvägrat honom att ge svar på tal mot de vilseledande anklagelser som han menar att PT angripit smärtläkaren Tomas Ekström för. Jag har ingen uppfattning för eller mot, men det jag tycker är viktigt, det är att det som skrivs i tidningen ska vara ”sant och relevant”, för att citera en tidningsman.
Därför är jag ytterst tacksam när någon läsare hör av sig och vill korrigera mina inlägg.
Orden ska prövas och jag hoppas att ni som läser mina rader hör av er om det är något som ni funderar över.
Prövningens stund är rubrik för söndagen som kommer. Texterna ger oss en inblick i hur Jesus prövas inför det som komma skall.
Att pröva sanningen är viktigt i sann journalistik, att pröva Guds ord är också viktigt. Jesus är sann i sitt rop från själens djup, när han i Getsemane svettas blod i sin ångest över vad det är som han ska genomleva. ”Under sitt liv på jorden uppsände Kristus med höga rop och tårar, enträgna böner till den som kunde rädda honom från döden, och han blev bönhörd därför att han böjde sig under Guds vilja”. Hebreerbrevet 5:7
Jesus var sann i sina känslor av skräck och ångest inför alla hemskheter som han visste att han skulle bli tvungen att utstå. Han var sann när han bland sina lärjungar, grät och ropade, ja han var sann hela vägen upp till korset, där han full av ångest och rädslor ropade ut, ”Min Gud min Gud varför har du övergivit mig.” Att vara sann är viktigt i den kristna tron. Att vara sann mot sig själv och mot medmänniskan och mot Gud. Vi har ju ofta i de kristna sammanhangen fått höra att vi är falska, därför att vi visar upp ett ansikte i kyrkan och ett annat utanför kyrkan.
Fastan är en tid av botgöring då vi påminns om Jesu smärtsamma väg upp till Golgata för vår frälsnings skull. Men det är också en tid då vi avstår från vårt eget för att vår medmänniska som går bredvid oss ska få ta del av den befrielse som finns i Jesus Kristus.
Att pröva Guds ords sanningshalt är en del av det som varje kristen bör göra.
En kvinna fick frågan om varför hon skrev, vid vissa ställen, i sidomarginalen i sin bibel, PE. Hon förklarade att orden PE betydde för henne, prövat och erfarit.
Miljoner människor har prövat Guds ordet och erfarit att det håller att leva och dö på. Var alltså inte rädd för att pröva sanningshalten i det du läser.

Allt gott. En trevlig helg önskar jag dig

Gösta Degerman

Kärlekens väg

Tankar inför helgen
Fastlagssöndagen
Kärlekens väg

”Kommer jag att börja dö nu på en gång?” Det var sjuårige Fredrik som uttryckte sin rädsla, han låg på operationsbordet, med en kanyl i sitt armveck, för att lämna en påse blod till sin tvillingsyster som skadats vid en trafikolycka. Fredriks mamma och hans tvillingsyster Cecilia hade blivit påkörda av en buss, och låg nu allvarligt skadade på sjukhuset.

Den här berättelsen finns i en bok som heter, ” Det är aldrig kört” av Kristina Reftel. Köp den gärna eftersom den boken innehåller många tänkvärda små levnads berättelser. Berättelsen om tvillingarna Fredrik och Cecilia berörde mig på djupet när jag läste den för några år sedan.
Pappan hade frågat Fredrik när de var på väg till sjukhuset, om han ville ge blod till sin syster. Eftersom de var tvillingar hade de samma blodgrupp, Cecilia hade tappat en hel del blod vid olyckan. När Fredrik låg på operationsbordet med en kanyl i armvecket, och sköterskan hade tappat en påse blod från honom, för att ge till sin syster. Det är då som Fredrik säger, ” kommer jag att börja dö nu på en gång”. När man är sju år är det inte så säkert att man har full koll på hur mycket blod man har i sin kropp. Fredrik var beredd att ge sitt blod och dö för sin syster.
Fredrik visade vad verklig kärlek är. Han var beredd att dö för att hans syster skulle kunna få leva.

Helgens texter talar om hur vägen till korset är en väg till räddning för en hel värld. Hur Gud i Jesus Kristus går in och offrar sig själv för alla människor i alla tider, från evighet till evighet.
Under fastetiden följer vi Jesus på kärlekens väg som leder fram till korset. Jesus våndades och svettades blod av ångesten i Getsemane inför det han visste skulle komma. Till skillnad från lille Fredrik, visste Jesus att hans blod skulle inte bara ge EN människa liv, utan en hel värld skulle få ta del av hans försoningsblod.
I den gammaltestamentliga texten läser vi hur en modig Judisk flicka, drottning Ester, en flicka som levde långt från sitt hemland, går in till kungen, trots att hon visste att om kungen inte lyfte sin spira mot henne skulle hon dö. Hon säger till sina Judiska vänner att de ska be för henne, ”Är jag förlorad, så är jag förlorad,” säger hon innan hon går in till kungen för att be för sitt Judiska folks överlevnad.
Hon blev bönhörd och än i dag firar Judarna en fest till hennes ära. Den kallas för Purim festen som i år firas den 21 mars.
Paulus skriver i episteltexten att, ”Gud vår frälsare vill att alla människor ska bli räddade.”
Det är alltså Guds vilja att alla människor ska få ta del av den kärlekens väg som Jesus gick för alla människor. Han är den som Paulus skriver om, som ständigt står inför Fadern och ber för dig och mig. Vi har en förebedjare som vädjar för oss, inför Guds tron. Han som står där har inte bara tömt en påse blod över mänskligheten, över dig och mig, utan i sin kropp har han försonat oss med Gud.

Det har hänt något i världshistorien som påverkar dig och mig i dag.
Lille Fredrik kunde rädda sin syster med en påse blod. Jesus har räddat en hel mänsklighet genom sitt blod. Hans väg upp till Golgata till lidande och död, kallas därför Kärlekens väg.

En skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman


© 2017 Hortlax EFS Kontakt