Trons kraft Nittonde söndagen efter trefaldighet Trons kraft ”Varning för trafik i södergående körfält vid södra utfarten till Rosvik. Där står en båt med vagn uppställd vid sidan av vägen. Framkomligheten är begränsad.” Detta varnings upprop kunde höras över Norrbottensradion vid den här tiden för ett par år sedan. Det var min båt och båtvagn som stod där vid vägkanten med ett trasigt hjullager. Jag jobbade febrilt för att få loss däcket men det trasiga lagret hade lagt sig på ett märkligt sätt att det blev omöjligt med de begränsade resurser jag hade att få loss det. Det återstod bara en sak och det var att ringa efter en bärgare. Efter någon timme där i mörkret och med bilarna farligt susande förbi kom då äntligen bärgaren och kunde dra upp både båten och båtvagnen på lastbilens flak och köra den till min båtuppställnings plats för vintern. Det blev en dyr lär penning för mig eftersom jag inte hade någon försäkring som täckte ett dylikt fel. I helgens texter möter vi bland annat en lam man som får hjälp att komma fram till Jesus. Han situation är helt hopplös, han kan inte med egen kraft komma till Jesus för att få hjälp. Han hade förmodligen hört om Jesus hur han hade botat andra sjuka och förlamade därför hade han satt tro till att få hjälp av honom. Hans fyra kamrater hade förmodligen på samma sätt hört och sett Jesus göra olika under därför bestämmer de sig för att bära sin lame vän till Jesus för att han ska få den hjälp han behövde. Men vägen fram till Jesus var blockerad av människor i tusental som var där för att få lyssna till vad han hade att säga. Därför tog de vägen via taket för att komma närmare Jesus. De öppnade upp taket och firade ner sin lame vän rakt nedanför Jesu fötter. När Jesus såg de fyra vännernas tro vände han sig till de lame manen och sa. ”Min vän dina synder är dig förlåtna, tag din säng och gå hem”. Genast kände den lame att krafterna kom tillbaka i hans muskler och han kunde ta sin bädd och gå hem. När jag i min förtvivlan försökte få loss däck och hjullager i höstmörkret, med bilarna susande tätt intill mig, kände jag att här måste jag få hjälp och det så snart som möjligt. Min tro räckte inte till min egen förmåga att klara upp situationen, därför ringde jag i tro att bilbärgaren kunde hjälpa mig. När han kom var min egen insats att bara stå där och se på när han med van hand drog upp båt och båtvagn på sitt lastbilsflak. Jag hade tro och tillit till att den manen kunde sin sak. Han skjutsade både mig båten till uppställningsplatsen där jag redan nästa dag kunde laga det trasiga hjullagret. Det texterna den här helgen vill lära oss är att det finns en kraft i tron. Lägg märke till att Jesus ser på den lames vänner, Bibeln berättar inte vad dom heter, men Jesus ser deras tro, det var inte den lames tro, utan dessa som bar honom till Jesus. Det finns många oomnämnda människor i vårt land som bokstavligen bär sina vänner till Jesus. Det är dessa trons människor som i sin bönekammare bär fram sina bönebarn i innerlig förbön till honom som kan hjälpa. De vet var hjälpen finns och de lever i en trons visshet att hos Jesus, där finns kraften. Hur gick det med båtvagnen? Jo den funkar fint nu när jag bytt hjullager på båda hjulen.Nu har jag också lärt mig läxan att kontrollera kvalitén på vagnen innan jag tar den ut i trafiken. En skön helg önskar jag dig. Gösta Degerman

Tankar inför helgen
Nittonde söndagen efter trefaldighet
Trons kraft

”Varning för trafik i södergående körfält vid södra utfarten till Rosvik. Där står en båt med vagn uppställd vid sidan av vägen. Framkomligheten är begränsad.” Detta varnings upprop kunde höras över Norrbottensradion vid den här tiden för ett par år sedan.
Det var min båt och båtvagn som stod där vid vägkanten med ett trasigt hjullager. Jag jobbade febrilt för att få loss däcket men det trasiga lagret hade lagt sig på ett märkligt sätt att det blev omöjligt med de begränsade resurser jag hade att få loss det. Det återstod bara en sak och det var att ringa efter en bärgare. Efter någon timme där i mörkret och med bilarna farligt susande förbi kom då äntligen bärgaren och kunde dra upp både båten och båtvagnen på lastbilens flak och köra den till min båtuppställnings plats för vintern.
Det blev en dyr lär penning för mig eftersom jag inte hade någon försäkring som täckte ett dylikt fel.
I helgens texter möter vi bland annat en lam man som får hjälp att komma fram till Jesus. Han situation är helt hopplös, han kan inte med egen kraft komma till Jesus för att få hjälp. Han hade förmodligen hört om Jesus hur han hade botat andra sjuka och förlamade därför hade han satt tro till att få hjälp av honom. Hans fyra kamrater hade förmodligen på samma sätt hört och sett Jesus göra olika under därför bestämmer de sig för att bära sin lame vän till Jesus för att han ska få den hjälp han behövde. Men vägen fram till Jesus var blockerad av människor i tusental som var där för att få lyssna till vad han hade att säga. Därför tog de vägen via taket för att komma närmare Jesus. De öppnade upp taket och firade ner sin lame vän rakt nedanför Jesu fötter. När Jesus såg de fyra vännernas tro vände han sig till de lame manen och sa. ”Min vän dina synder är dig förlåtna, tag din säng och gå hem”. Genast kände den lame att krafterna kom tillbaka i hans muskler och han kunde ta sin bädd och gå hem.
När jag i min förtvivlan försökte få loss däck och hjullager i höstmörkret, med bilarna susande tätt intill mig, kände jag att här måste jag få hjälp och det så snart som möjligt. Min tro räckte inte till min egen förmåga att klara upp situationen, därför ringde jag i tro att bilbärgaren kunde hjälpa mig.
När han kom var min egen insats att bara stå där och se på när han med van hand drog upp båt och båtvagn på sitt lastbilsflak. Jag hade tro och tillit till att den manen kunde sin sak. Han skjutsade både mig båten till uppställningsplatsen där jag redan nästa dag kunde laga det trasiga hjullagret.
Det texterna den här helgen vill lära oss är att det finns en kraft i tron. Lägg märke till att Jesus ser på den lames vänner, Bibeln berättar inte vad dom heter, men Jesus ser deras tro, det var inte den lames tro, utan dessa som bar honom till Jesus.
Det finns många oomnämnda människor i vårt land som bokstavligen bär sina vänner till Jesus. Det är dessa trons människor som i sin bönekammare bär fram sina bönebarn i innerlig förbön till honom som kan hjälpa. De vet var hjälpen finns och de lever i en trons visshet att hos Jesus, där finns kraften.
Hur gick det med båtvagnen? Jo den funkar fint nu när jag bytt hjullager på båda hjulen.Nu har jag också lärt mig läxan att kontrollera kvalitén på vagnen innan jag tar den ut i trafiken.
En skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman

Att lyssna i tro

Tankar inför helgen
Artonde Söndagen efter trefaldighet
Att lyssna i tro

Under sommaren när jag har kört längst E fyran genom Sveriges avlånga land då har jag sett att det på många platser varit en skylt med texten, -”Gårds loppis”. Loppmarknader verkar vara ett oerhört populärt fenomen i dagens Sverige.

Den största loppmarknaden är Internet, där kan man kan sitta hemma, eller ute vid stranden och surfa runt på olika sälj och köpsajter. Ofta söker man efter ”fyndet” och fyndet med stort F.
Jag har berättat förut om att jag är nummer elva av tolv syskon. Det innebar att stora delar av syskonskaran redan hade bildat familj när jag fick mina barn. Det var som en guldgruva för oss när syskonen skickade till oss kassar och lådor av urväxta barnkläder och skor. För oss och barnen var det lika stort som att rota runt i en skattkista, bland alla mina syskonbarns gamla kläder. Många av plaggen såg som nya ut, och var knappt nötta. Där fyndade vi i kartonger och kassar som mina storasyskon i kärlek sänt till mig och min familj.

Helgens texter handlar om två män som har fyndat. Den ene har hittat en skatt i en åker och den andre har hittat en dyrbar pärla. Jesus berättar att så är det med himmelriket. Den är gömd men ändå fullt öppen för dem som hör, tror och ser.

När jag kom till tro som ung 20 åring var det lite av samma upplevelse som männen i texten. Jag hade funnit den äkta skatten, den perfekta pärlan, jag hade gjort världens fynd. Jag hade upptäckt att Jesus Kristus lever och var intresserad av mig som person. Jag sålde allt det jag ägde,, bokstavligen. Jag lämnade allt det gamla livet bakom mig, för att helt och fullt, ägna min tid till att tjäna Jesus under livets alla skeden. Jag hade gjort världens ”Fynd”, ett fynd som var bättre än alla lottovinster i världen. Jag hade mött honom som är världens skapare och frälsare.
På antependiet som hänger i Hortlax kyrka kan man läsa, ”Hör så får din själ leva”. Paulus skriver i Romarbrevet 10:15 ”Skönt ljuder stegen av dem som kommer med budskap om goda ting”. Han skriver även i Romarbrevet 10: 14 ”Hur ska de kunna höra utan att någon förkunnar”.
Temat var att lyssna i tro. De som går till loppis, de har kanske hört eller läst om ett loppis, och beger sig dit för att kanske fynda. De tror på vad de hört och läst.

Aldrig förr i världshistorien har människor runt om i vår värld hörsammat ordet från Gud, och verkligen stormat himlen, för sitt land och folk. I dag kommer fler människor till tro på Jesus som Herre och frälsare än det föds människor. För första gången i världshistorien har vi en väckelse som griper nästan alla nationer enligt teologi doktor Carl Erik Sahlberg.
Samme man säger också att detta har alla tidningar, radio, TV och andra medier helt tappat bort. Det är ju världens Skop, att låta en hel värld bli uppmärksam på detta.
Människans största lidande, hennes ensamhet, har genom Jesus, definitivt besegrats.
Därför, skynda fynda, kom till Jesus han är den underbara skatten och pärlan som alla söker.

Allt gott och en trevlig helg önskar jag dig

Gösta DegermanLovsång Lovsång Lovsång

Tankar inför helgen
Tacksägelse dagen
Lovsång

Det är redan oktober månad och i min kalender kan jag läsa att under denna månad ska vi hinna med att fira, kanelbullens dag, internationella barndagen, FN dagen. Under månaden ska vi även aktualisera rosabandet och sober oktober.

Det är många viktiga kampanjer som vill få plats i vår vardag. Sober oktober är en må bra kampanj med devisen, ”Drick mindre – upptäck mer.” Den vill få oss att reflektera över vår relation med alkoholen, och att avstå från alkohol under denna månad. Det är en kampanj som jag med hela mitt hjärta stöder. Tusen och åter tusen människor dör varje år av alkoholrelaterade skador. Rosa bandet kampanjen handlar om att belysa bröstcancer, och med ett syfte att finansiera cancerforskningen. 8000 kvinnor får varje år diagnosen bröstcancer. Tack vare forskningen inom detta område är överlevnadschansen i dag 80 procent. Behandlingarna blir bara bättre och bättre.

Jag har skrivit förr i denna krönika om att jag har under våren och nu i höst kört vägen från Piteå till Boden ett par gånger i veckan. Då har jag passerat Suderbysjukhus, ibland med en liten klump i magen, därför att jag då blivit påmind om de besök jag gjort där. En gång när min hustru fått hjärtinfarkt, och vid ett flertal tillfällen har jag följt barnbarnen upp för olika undersökningar.
Känslan har varit oro, innan jag fått klarhet i hur saken ligger till, och en lättnad och tacksamhet till Gud, när ändå det som var så hotande, fick ett lyckligt slut.

När jag tänker på den internationella barndagen, då tänker jag också på att det finns så många barn i Sverige som får gå hem från skolan, med en klump i magen av oro för sina föräldrar. De frågar sig, ska de vara nyktra nu, eller måste jag städa upp efter dem?
När jag tänker på Rosa bandet kampanjen, då tänker jag på mamman som just fått beskedet att hon har bröstcancer. Hur talar jag om detta för barnen säger hon?

I helgens texter möter vi Jesus på väg in mot Jerusalem, med en stor skara av människor, som ropar och sjunger, ”Välsignad vare han som kommer, konungen, i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden.” Människorna som följde Jesus, var de som på något sätt blivit berörda av hans undervisning, eller att de blivit föremål för helande av något slag. Jublet ville inte tystna. De hade varit med om övernaturliga saker där Jesus uppväckt döda, helat sjuka, botat blinda och lama. Den tidens teologer ville få tyst på folkskaran och uppmanade Jesus att få folket till att sluta sjunga lovsånger. Men Jesus säger lugnt till dem att, ” Om de tiger kommer stenarna att ropa.”

Pris ske Gud att det fortfarande händer under i dag. Cancersjuka blir helade, alkoholister blir nyktra, barn får tillsyn och en nystart i livet. Krigshärdar kan hitta lösningar till samförstånd genom FN tjänstemännens idoga arbete.
Det finns hopp för mänskligheten, det finns möjlighet till försoning och helande. Jesus går fortfarande omkring i vår värld och gör under. Det största av alla under är när en människa beslutar sig för att följa Jesus. Att får vara med och följa en människa från otro och tvivel till en sann övertygelse om att Jesus Kristus lever. Det är bland det största jag får vara med om som präst. Då är det svårt att inte sjunga med i jubelkören. När detta händer då brister jublet ut i himlen. Därför tystnar inte lovsången i Guds församling.

Sen får jag ju tacka Gud för att jag får se min hustrus förnöjsamma ansikte när hon fortfarande kan få fira kanelbullens dag.
Allt gott och en skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman


Änglarna

Tankar inför helgen
Den Helige Mikaels dag
Änglarna

Aldrig förr har mina tår varit så rena! Innan operationen av min stortå hade jag duschat hemma med tvål, schampo och en desinfektionslösning ett par gånger. När jag kom till sjukhuset tvättades foten inför lokalbedövningen. Sedan tvättades den ytterligare en gång på själva operationsbordet. Därför utryckte jag mig som så, - att aldrig förr hade mina fötter varit så rena.

Jag har haft bekymmer med mina fötter i några år, läkarna känner att de inte riktigt vet vad som är orsaken till mina bekymmer. Tillsammans med min ”husläkare” bestämde vi att försöka att tackla problemet med att operera bort lite brosk och annat, i min ena stortå, för att se om det skulle hjälpa.
När jag låg där på operationsbordet pratade jag med sköterskorna och läkaren om ditt och datt. När kirurgen var på väg att sy ihop såret fick jag hjälp till att se hur tån såg ut. Det var en märklig känsla att se hur kirurgen sydde i min tå men ändå kände jag absolut ingenting. Lokalbedövningen gjorde verkligen sitt jobb. Kirurgen sa till mig att jag skulle bli tvungen att hålla foten i högläge någon dag. Genast replikerade jag då med att säga.
”Va bra, då får frugan passa upp mig”! När kirurgen hörde mitt lite skämtsamma svar, tittade hon snabbt över det gröna skynket där jag låg och sa, med en retsam blick bakom sina skyddsglasögon. ”Där var du allt snabb va”! Alla i rummet fick sig ett gott skratt.
Operationssköterskorna gick omkring med sina gröna rockar, handskar och munskydd med ett särdeles härligt humör, de donade och fixade som änglar och gjorde allt för att jag skulle må bra och trivas.

Änglar finns dom? Jo absolut, de änglar jag mötte i veckan, de var klädda i grönt.

Änglar handlar helgens texter om. Vi möter Natanael som får höra av Jesus att om han följer Jesus ska han få se - ”himlen öppen och Guds änglar stiga upp och stiga ner över människosonen.” Natanael blir överbevisad att Jesus är Guds Messias. Han säger, -”Rabbi, du är Guds Son, du är Israels konung”. Hans bekännelse följs av den ene efter den andre av lärjungarna. De umgicks med Jesus under tre år och fick vara med om de mest fantastiska saker en människa kan få vara med om. De blev så övertygade att i princip alla led martyrdöden på grund av sin övertygelse. Den övertygelsen hade svajat bra många gånger under dessa tre år, för dem alla, men Petrus vågade säga strax innan Jesus skulle lida och dö, ”Vi tror och förstår att du är Guds Helige”. Han får vara med om hur en ängel befriar honom från fängelset, likaså Paulus och Silas får vara med om samma sak. Filippos lyftes bort av änglar till en annan stad. I början av Lukasevangeliet möter vi en ström av änglabesök, där Maria, Josef, Sakarias och även de vise männen fick änglabesök.

Änglar finns dom? Jovisst tror jag det.

Den kristna kyrkan har alltid trott på änglar och änglars närvaro i vår vardag. Om jag skulle uppmana er som läser dessa rader att skicka mig er egen berättelse, som ni har hört, eller själv erfarit, då tror jag att min postlåda skulle översvämmas av vittnesbörd om hur änglar besökt, beskyddat och talat.

Änglar finns dom? Jag har en ängel i mitt eget hem som pysslar om mig när jag nu måste hålla foten i högläge. Den ängeln gifte jag mig med för 44 år sedan.

Allt gott och en trevlig helg önskar jag dig.

Gösta Degerman

Enheten i Kristus

Tankar inför helgen

Fjortonde söndagen efter trefaldighet
Enheten i Kristus

Nu till veckan kommer vi att starta upp en ny ALPHA kurs i Boden, vid Rörvikskyrkan. Där kommer det förmodligen ganska snart upp frågan om hur Gud kan vara en, samtidigt som han är tre. En annan fråga kommer också ganska snart att belysas nämligen, varför kan ni i kyrkorna inte vara sams, är det inte samme Jesus som ni tror på?

Det talas mycket i media just nu om enhet. Det handlar om om koncerner som slår ihop sig för att få större bärighet och konkurrens utrymme. De stora bankerna köper upp de små, för att skapa stora koncerner som tjänar miljarder på oss små sparare. Under veckan som var fick vi veta att en av dessa stora, nu flyttar sitt huvudkontor till Finnland, för att slippa vissa små, i det här sammanhanget, avgifter till Svenska staten.
Politiker börjar se mer pragmatiskt på hur Sverige ska kunna förenas med övriga Europa. En gemensam valuta finns i Euron och i EU och FN talas det ofta samma språk när det gäller krissituationer, nödhjälp, naturkatastrofer, terroristbekämpning, och hur man bemöter en despot som Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Nästan hela världen är överens om att kärnvapen spridningen måste förhindras.

I söndagens text möter vi Jesus i bön. Han ber för sina lärjungar och för alla dem som i framtiden kommer att tro på honom. Han ber om att de alla ska bli ett liksom han och Fadern är ett.
Då skall världen TRO på att du har sänt mig, säger han och fortsätter med orden, att då ska världen FÖRSTÅ att du har sänt mig.
När Guds folk blir ett, då ska världen både TRO och FÖRSTÅ att Jesus är utsänd av himmelens Gud.
Paulus skriver i en av texterna att vi i församlingarna ska stå eniga i tankar och åsikter. I Piteå träffas en grupp präster, pastorer och församlingsledare ifrån olika samfund, varje vecka till bön och samtal. Vi är inte alltid överens i teologiska spörsmål, men en sak är vi oerhört eniga i, och det är att Jesus Kristus är enda vägen till Gud. Jesus är vår enighet. Enigheten finns i Kristus.
Jag skrev att i vår ALPHA kurs kommer förmodligen frågan upp, varför vi i församlingarna inte är eniga. Då får jag försöka att förklara så enkelt som möjligt våra olika teologiska ståndpunkter, men också få visa på att enigheten mellan oss, den ligger på ett mycket djupare plan, än tankar och åsikter om vem Gud är.
EU och FN är organisationer som försöker främja enighet i många viktiga frågor. Men Guds församling är en enhet av människor, som tror och förstår, att Jesus Kristus är Guds Helige. Vi tror och förstår att, ska världen räddas, då måste den upptäcka att Jesus är världens räddning. Församlingen är en levande organism som har livets Herre som ledare.
Enheten i Kristus förenar Guds församling i ett kyrie, Herre fräls, Herre rädda oss.
Denne Jesus kommer att komma snart, mycket snart, för att hämta hem sin brud, till en bröllopsmåltid och fest, som är utan motstycke.
Visst vill du vara med på den festen? Du är bjuden, bröllopssalen står dukad och väntar på oss.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman
© 2017 Hortlax EFS Kontakt