Den Helige Ande

Tankar inför helgen
Pingstdagen
Den Helige Ande

Som födelsedagspresent fick hustrun för några år sedan en biljett till Galenskaparnas show av våra barn. Jag fick nöjet att halka med som på ett bananskal till denna skrattfest. Med förväntan åkte vi till Kulturens hus i Luleå för att höra dessa duktiga musiker och show artister som i många år har varit hustruns underhållnings favoriter.

Naturligtvis fick vi höra de flesta av alla deras hits, den låten som fick de allra längsta applåderna, det var förstås när Anders Eriksson och Jan Rippe sjöng låten, Roy och Roger har en Mack i hop. Genast började publiken applådera och sjunga med. När Anders Eriksson senare stod ensam på scenen och sjöng i sin slitna overall, på sitt eget sätt, Det är gött att leva.
Då hände det något i publiken, det var som om att slå på en strömbrytare, alla sjöng med, det verkade som varenda en i den stora salen kunde texten. Det uppstod en sorts elektrifierande igenkänningskontakt mellan honom och publiken.
Igenkänningskontakt var kanske ledordet i hela showen. Vi skrattade och sjöng med hela kvällen.

Till helgen firar kyrkan sin födelsedag. Vi brukar säga att kyrkan föddes på pingstdagen då den Helige Ande kom över de bedjande lärjungarna.
Jesus säger att när den Helige Ande kommer över er ska ni få kraft att bli mina vitten. ”Ty av mig ska han ta emot det han låter er veta”, förklarar Jesus.
Det är sanningens Ande som kommer till oss. Sanningen som är Jesus. Det är alltså Jesu Kristi Ande som vilar i oss, som är hans kyrka på jorden.

Paulus skriver i Efesierbrevet 5:18 ”Låt er uppfyllas av Ande.”
Grekiskan verb står i passivum, det är något som sker med oss.
Grekiskans verb står i presens, det står om något som ständigt sker. Inte en gång utan det är ett ständigt pågående verk.
Grekiskans verb står också i pluralis, det säger låt ER uppfyllas.
Det är en viktig del att påminna varandra om, att hjälpas åt att ta emot detta överflödande liv som finns i pingstundret.
Det finns en igenkänningskontakt i mötet med den Helige Ande. Det är som om det vi lyssnat till förut blir levande. Det händer något med oss när den Helige Ande får kontrollen över oss.
När jag som tjugoåring fick mitt första möte med Anden, då förvandlades märkligt nog allt det jag såg, kände, luktade, smakade till något nytt. Det var inte något nytt, men det blev nytt för mig. Naturen, blommorna, lukterna allt fick en himmelsk närvaro.
Igenkänningsfaktorn av Jesus blev total. Vi förstår att det är något som händer med oss, inte bara en gång, utan det är en pågående process. Detta möte påverkade också min relation med församlingen, jag ville vara med dom som äger Jesu Kristi Ande. Församlingen blev viktig, de blev en del i mitt växande som kristen.
När Roy i sin slitna och smutsiga overall, i all sin naivitet, och enkelhet började sjunga, då kom en våg av samhörighets känsla med låten, och till den lite ängsliga figuren på scenen.
Mitt i dina och mina tafatta försök att presentera Jesus för världen och berätta om världens största och viktigaste händelse. Då kommer Anden till vår hjälp.
Den Helige Ande vill fylla varje längtande hjärta med sig själv. Anden är Jesu Kristi Ande, en av samma sort som han, igenkänningsfaktorn är stor när vi möter honom.


En skön pingsthelg önskar jag dig.
Gösta Degerman

Herre över allting

Tankar inför helgen
Kristi himmelsfärds dag
Herre över allting

Aj,aj,aj, aj, det gjorde ont ända in i hjärteroten att se hur det stolta svenska hockey landslaget Tre kronor fick sorti från hockey VM av vårt grannland Finnland. Förvisso helt rättvist eftersom de Finska lejonen var betydligt vassare i nästan alla lägen.

Vem ska belastas för detta nesliga nederlag? Överbetalda NHL proffs, eller var det Förbundskaptenen Rickard Grönborg som inte kunde formera styrkorna på rätt sätt? På papperet var det svenska teamet överlägset bättre på alla platser, men ändå räckte de inte till mot dessa hungriga Finska lejon. Sverige hade 21 NHL proffs, medan Finnland hade 2 stycken och 18 VM debutanter.
Lite snopet måste Svenskarna lämna VM och vända hemåt för att slicka såren och förstås till en väntande semester.
Jag som är idrottsintresserad måste då sätta mitt hopp till fotbolls damernas VM som väntar runt hörnet i stället.

Vi ska fira Kristi himmelsfärd i morgon, torsdag. Det är tio dagar före pingstdagen då den utlovade Helige Anden skulle komma.
Lärjungarna var med Jesus uppe på Olivgårdsberget, en sabbatsväg, ca en kilometer från Jerusalem.
Där lyfter han sina händer över dem och välsignar dem under det att han lämnar dem i en molnsky. Molnskyn är tecknet på Guds närvaro, Israels folk följde molnskyn genom öknen, och Petrus, Johannes och Jakob fick se hur Mose och Elia samtalade med Jesus uppe på förklaringsberget i just en molnsky, där de också fick höra rösten som sa; ”Detta är min älskade Son, han är min utvalde. Lyssna till honom.”

I Piteå har vi som tradition, att samla människor till bön, mellan Kristi himmelsfärds dagen och Pingstdagen, liksom de första lärjungarna var samlade i bön, medan de väntade på att den Helige Ande skulle komma dem till hjälp. Kommande söndag har temat, ”Hjälparen kommer,” då talar vi i våra kyrkor om vår väntan och längtan att få den hjälp Jesus lovat, en Ande av samma sort som han själv skulle komma och ta plats i alla lärjungarnas hjärtan.

Att vara elitidrottsman och drabbas av en sådan neslig förlust som Tre Kronor råkade ut för måste svida ordentligt. Borta var drömmen om ett ytterligare VM guld, allt det man hoppats på var grusat.

Lärjungarna hade varit i den situtionen några veckor tidigare när deras mästare spikades fast på ett kors, där, just där, försvann allt hopp om någon fortsättning. Men efter några dagar kunde de ropa ut att Jesus var uppstånden. Efter att de sett Jesus lyftas bort i skyn, gick de ner till Jerusalem och samlades i en tio dagars bön till dess den Helige Ande kom över dem.
I söndagens gammaltestamentliga text säger Mose till Josua, han som fick uppdraget att föra Israels folk in i det land som dryper av mjölk och honung. ”Herren själv ska gå före dig. Han skall vara med dig. Han sviker dig inte och överger dig inte. Var inte rädd, tappa inte modet!”

En skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman


Bönen

Tankar inför helgen
Bönsöndagen
Bönen

Det var dags att krypa till sängs när en dialog uppstod ibland fyra av mina barnbarn. Alla låg i den stora dubbelsängen och reflekterade över vilken super hjälte de skulle vilja vara. Det fanns ju ganska många att välja bland. Hulken, Läderlappen, Spindelmannen, stålmanen för att bara nämna några.
En sa, ”Jag är den bäste super hjälten, jag är Spiderman.” ” Nej jag är den störste superhjälten jag är Iron man.” sa en av de äldre barnen. ”Nej jag är den som slår er alla jag är Stålmannen,” sa den tredje. Då ställde sig sig fyraårige Tore upp i sängen och sträckte ut sina armar och sa. ”Nej jag är den ultimata superhjälten jag är Jesus Kristus.”
Behovet av superhjältar är stor i vår värld. Hockey VM är snart över och många med mig har följt våra Svenska hockey proffs och hoppats att de skulle kunna erövra VM pokalen för tredje året i rad. I skrivandets stund vet jag inte hur det har slutat. John Lundvik har framfört sin sång ”Too Late for love,” vid Eurovision song contest i Israel. Trots en sjätteplats i slutändan hyllades han stort av juryn som deras favorit, men också förstås av hans fans. Ett annat spännande resultat som vi väntar på, är hur det går med EU valet till helgen.
EU parlamentarikerna lyfts fram i dagspressen som om de hade någon sorts superhjälte kraft att kunna förändra det mesta i vårt samhälle i dag.
Jag skulle kunna skriva långa rader om många liknade personer, tjänster och företeelser som vi sätter vårt framtidshopp till.

Men nu till helgen får vi rikta våra blickar mot den störste av alla hjältar, som ger hela världen ett hopp och en framtid. Vi ska lyssna till predikan och lära oss hur vi ska komma i kontakt med honom.Vi kommer att tala om Bönen i våra kyrkor. Det handlar om bön i Jesu namn. Bönen är hjärtats samtal med Gud säger den gamle Norske förkunnaren Ole Hallesby. Han säger också att bönen är den kristnes andedräkt, ber vi inte dör vi andligen menar han.
I den gammaltestamentliga läsningen skriver Jeremia. ”Jag vet väl vilka avsikter jag har med er, säger Herren: Välgång, inte olycka. Jag ska ge er en framtid och ett hopp”.
Hopp, det är vad Sebastian Stakset, den forne gangstermedlemmen i hiphop gruppen Kartellen, vill ge till Piteå och Norrbotten. Han och ett stort team av medarbetare planerar att den 21-25 augusti sätta upp ett tält som rymmer ca femtusen personer.
Sebastian har mött Jesus som sin personlige frälsare, och har fått den visionen, att åka runt på vissa platser i Sverige, där han vill tala om att det finns hopp för alla. Han skriver.
”Det finns hopp för dig. Ingenting är så trasigt att det inte går att laga. Det finns en framtid för dig. Det finns förlåtelse och frihet för dig. För du är älskad och så oerhört värdefull!”

När vi söker Gud i bön då byts våra åsikter till insikter. Där i bönekammaren där upptäcker vi saker som vi aldrig har kunnat lära oss genom böcker. Någon har utryckt det så, att i bönegemenskapen med Jesus, där finns det ett bibliotek, som vi fått en himmelsk nyckel till. Där i detta bibliotek där byts våra åsikter om Jesus, om den himmelska världen, om våra medmänniskor, till insikter som vi aldrig förr har haft.
Lille Tores kraftfulla proklamation med utsträckta armar, där han ropar bland sina sykon, Jesus Kristus är världens bäste superhjälte. Den proklamationen kan vi bara ropa ut i den Helige Ande. Genom honom får vi i bönen, en insikt, att han, Jesus Kristus är världens ända hopp.

En skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman

Påskens vittnen

Tankar inför helgen
Andra söndagen i Påsktiden
Påskens vittnen

Jag fick ett brev från mitt försäkringsbolag där jag skulle berätta med ord, men också göra en skiss hur det gick till när jag blev påkörd bakifrån av en lastbil vid coop korsningen. Jag ritade lite halvslarvigt gator och bilarnas position och hoppades att försäkringstjänstemännen skulle förstå mitt försök till att skissera huvuddragen i olycksskedet.

I brevet skulle jag också återge om det fanns några vittnen till olyckan. Visst fanns det vittnen i de bilister som körde förbi. Men i en sådan traumatisk situation springer åtminstone inte jag ut i trafiken och stoppar bilister för att de ska vara vittne till vad som hänt.
I undersökningar omkring vittnesmål i rättssak kan vittnesmålen variera väldigt mycket utifrån hur och var man befinner sig vid olyckstillfället.
Här kommer några roliga exempel som jag hämtat från nätet, på hur människor har försökt beskriva sina olyckstillbud till försäkringsbolagen.
"Jag tutade men det lät inget för tutan var stulen och på reparation." "För att undvika kollision körde jag på en cyklist istället." "När jag såg att det var rött ljus åkte min fot över till bromspedalen och hamnade till slut bredvid mig i diket." "Kvinnan jag körde på bakifrån sa att jag gjort det förut. Men mina materiella skador blev ändå stora." ”När singelolyckan var ett faktum var det inte jag som körde bilen, för jag satt i baksätet och sjöng."
Att vara ett vittne kan ibland vara ganska svårt. Att vittna i domstol när det gäller våldsbrott, då är det inte så sällan att vittnen hotas till livet i dessa dagar.
Till helgen har vi temat Påskens vittnen. Texterna handlar om hur lärjungarna får ta del av hur Jesus kommer till dem efter sin död och uppståndelse. En av dem Tomas var inte med när Jesus kom till den övre salen där alla lärjungarna var samlade. Jesus hade sagt till dem, ”Frid vare med eder”.
Han visade dem sina sår och övertygade dem att han inte var en ande, utan att han var där tillsammans med dem i sin kropp.
Under 1950 talet var det väckelser på olika ställen här i Norrbotten. Då fanns det ”Tomas människor” som gick till bönhus och kyrka, de var besvikna över att inte Jesus visade sig för dom. På något sätt fick de inte samma upplevelser som andra, och besvikelsen blev stor, både mot Gud och församlingen. De hade svårt att höra vittnesmålen från glada människor som fått uppleva befrielse och frälsning i sina liv.
I en av texterna är Lärjungarna ute och fiskar vid Genesarets sjö. Petrus, Tomas, Natanael och Sebedaios söner nämns, men det står också nämnt, och för mig är det oerhört intressant, att det står mycket enkelt, att också två andra lärjungar var med. Vilka var dom? Anonyma, namnlösa, kanske du känner dig som ett sådant vittne. Anonym, ingen märker dig, du är inte sedd, inte hörd, du bara finns där. Men vet du om att du har Guds vittnesbörd över ditt liv? Gud själv har sagt sitt amen, sitt varde över ditt liv. Gud själv är ditt vittne att han säger till dig, ”Om än en moder skulle kunna glömma sitt barn, så skulle jag inte glömma dig”.
Du är Guds vittnesbörd till världen, du är rättfärdig, helig, ren, inte i dig själv, utan därför du har gjort det saliga bytet, som Luther säger, att allt det Jesus är och har, det har blivit ditt, och allt ditt har blivit hans. Du är ett vittne även om du inte syns på barrikaderna, därför att du bär Jesu vittnesbörd i ditt hjärta.
En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman

Den gode Herden

Tankar inför helgen
Tredje söndagen i påsktid
Den gode Herden

Lars Lagerbäck, Erik Hamrén, Pia Sundhage och Janne Andersson, vad har dessa personer gemensamt? Jo alla fyra har varit förbundskaptener för det svenska fotbollslandslagen. För tillfället är det Janne Andersson som innehar den tjänsten för herrlandslaget. Lagerbäck är för närvarande förbundskapten för Norges landslag och Erik Hamrén fick ta sig ann Island efter Lagerbäcks succéartade sessor i den lilla fotbollstokiga ön i norra delen av Atlanten.

En annan svensk som gjort succé ute i världen som fotbollstränare är Sven Göran Eriksson. Vi är inte världens bästa fotbollsnation, men håll med om att vi har många duktiga tränare och coacher i Sverige.
Piteås damer vann ju damallsvenskan i fjol och nu ska de försvara sin titel. De har redan nu visat att formen är god och vi som följer deras resa i fotbollens finrum vi känner oss både stolta och glada över att vi har ett sådant fint lag i lilla Piteå. Deras tränarduo, Stellan Carlsson och Anneli Andersén har imponerat på mig med sin ödmjuka framtoning, samtidigt som de har ett strategiskt öga hur fotboll ska spelas.
En coach eller tränare i elitfotbollen sitter inte säker på sin plats om han inte levererar vinster. När jag läser dagstidningarnas rubriker kan jag ganska ofta se att någon coach eller tränare har fått sluta på grund av för dåliga resultat på fotbollsplanen.
En tränare är ju en lagbyggare som vägleder, handleder, utbildar och coachar laget för att de ska kunna prestera på bästa sätt vid varje match.

Till helgen har vi rubriken den gode Herden i våra kyrkor. Jag för min del tycker att texterna handlar om världens bästa coach. Jesus använder inte bilden av sig som fotbollstränare eller coach utan han säger att han är den gode herden som vaktar och vakar över sin hjord.
Jesus samlar tolv oerfarna män omkring sig. Det är till antalet som ett fotbollslag med en reserv på avbytarbänken. Dessa tolv, får under tre års coachning, lära sig om hur Guds rike ska förkunnas för alla folk runt om vår värld. De får lära sig hur Guds tankar är om människan, de lär sig också om hur de ska be, hur de ska vara mot varandra, och de lär sig vad sann kärlek är.
När Jesus senare dör och uppstår, och när han ska lämna lärjungarna, då lovar han att han ska sända en annan av samma sort som han själv. Han skulle sända sin Ande till dem, och denne helige Ande han skulle vägleda dem in i hela sanningen, om att Jesus är vägen sanningen och livet.
Den kristna kyrkan har en Herde, en tränare, en coach som aldrig överger dem. Han finns där vid alla livets förhållanden. Den kristne behöver inte gå till Herdens eller coachens kontor för att få ett samtal med honom. Nej varje kristen, varje människa som vill ha med honom att göra, han har en direktlinje till Herdens hjärta och öra.
När jag skriver det här läser jag om branden i medeltidskatedralen Noter-dame i centrala Paris. Jag förundras över reaktionerna från alla världens hörn. Folk gråter och det är som om allt hopp är ute med mänskligheten för att en kyrka brinner. Jag kan förstå dess historiska värde men att en byggnad skulle vara så behäftad med känslor, det har jag svårt för att ta in. På ett liknade sätt var det när Katarina kyrkan brann i Stockholm, människor stod och öppet grät när kyrkan brann.
Min tanke är, att Gud finns inte i ett hus eller en byggnad. Det Herden, vår coach har lärt oss, det är att Guds Ande finns i våra hjärtan, vi är ett levande tempel. Hans lagbygge går ut på att vi som kristna är ett bygge av levande stenar, där Herden, coachen är grundstenen och slutstenen. Han är också dörren till detta byggnadsverk. Välkommen in i den levande byggnaden, Guds kyrka på jorden.
Allt gott en skön helg önskar jag dig.
Gösta DegermanVägen till livet

Tankar inför helgen
Fjärde söndagen i påsktiden
Vägen till livet

”Kör den direkt till soptippen och låt dom bränna upp den för den är ju helt trasig.” ” Det är ju hål överallt den är omöjlig att laga”. Det var hustrun som uttalade sig om vår lilla plasteka som hade slitit sig i en av höstens stormar och hamnat uppe bland stenarna vid stugan. Det såg verkligen helt katastrofalt illa ut för vår lilla båt, med stora hål både i fören och aktern.

Jag skrev en krönika förra hösten om vår lilla plasteka, som vi ärvt av min saligt hädangångna svärfar, om hur den i en av höststormarna slitit sig och krossats mot klippor och stenar. Det var ingen vacker syn som mötte oss den där septemberdagen i fjol höstas. Hustrun nästintill grät när hon såg hur båten såg ut. Ekan var ett känslosamt minne av hennes pappa, hur han noggrant hade putsat och vårdat denna plasteka. Nu låg den där bland stenarna och var i princip bara skräp, färdig för den sista färden till soptippen.
Jag beslöt mig för att göra ett försök att rädda den genom att jag drog upp den på land och tejpade igen så gott det gick alla hålen, därefter blåste jag dit fogskum och sedan drog jag iväg med båten till fastlandet. Lyckligtvis höll den ganska tätt hela vägen. Jag ringde Tord Söderberg på Automarina i Norrfjärden och frågade om jag fick möjlighet att komma och stå med den trasiga ekan på min båtuppställningsplats. Det gick alldeles utmärkt och till min förvåning sa Tord att vår eka var byggd av hans svärfar just på den här platsen.
Vilket sammanträffande! Hans svärfar hade byggt båten och min svärfar hade köpt den. Det kändes som om jag fått ett stort ansvar att försöka rädda den lilla båten. På ett sätt hade den fått komma hem till sitt ursprung, här vid Fjällströms båtbyggeri var den projekterad och byggd, nu skulle den få återuppstå till ett nytt ”liv”.
Till helgen kommer vi att behandla ämnet ”Vägen till livet.” I den föreslagna psalmtexten för söndagen skriver konung David. ”Han ger läkedom åt de förtvivlade och helar deras sår.”
Jesus säger i evangelietexten: ”Känn inge oro. Tro på Gud, och tro på mig. I min Faders hus finns många rum. Skulle jag annars säga att jag går bort för att bereda plats för er? Och om jag nu går bort för att bereda plats för er, så ska jag komma tillbaka för att hämta er till mig, för att ni att också ni skall vara där jag är.”
Det här textavsnittet använder jag ofta vid mina griftetal. Tänk att Jesus vill att vi ska vara där han är. Han vill föra oss tillbaka till vårt ursprung. Vi tänker att Guds kärlek till oss måste väl ha någons sorts gräns. Men nej. Nya testamentet vittnar om att Guds kärlek till dig och mig är korsets väg. Du och jag sviker honom gång på gång. Gud går så långt ner i sörjan av våra svek som det behövs. När allt hopp är ute med oss kommer han och drar oss upp ur fördärvets grop och sätter oss på klippan.
Liksom vår lilla plasteka var totalförstörd och skulle kastas på soptippen, så kommer Gud till oss och lyfter oss upp ur den djupaste dyn. Han vårdar sig om oss, han ger läkedom åt de förtvivlade och helar våra sår. Jesus tar hand om vår synd, våra sår, vår skam och skuld. Han skänker oss ett helt nytt liv tillsammans med honom. Han för oss fram till vårt ursprung. Han som formade oss, han för oss hem igen till det liv vi var tänkta att vi skulle leva. Han Jesus, är vägen till livet. Han säger själv i helgens text: ”Jag är vägen sanningen och livet”.
Inte en av sanningarna, inte en av vägarna, inte en av liven. Nej Han ÄR vägen, Han ÄR sanningen,
Han ÄR livet.
En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman

Försonaren

Tankar inför helgen
Femte söndagen i fastan
Försonaren

”Lätt dem hall på till dess de val vänner.” Det var min pappas svar på mammas förtvivlan när jag och min ett år äldre bror Tomas brottandes och slogs ute på gräsmattan en dag i Maj för si så där drygt femtio år sedan. Mammas rop ” Säg åt dem att sluta slåss,” förblev utan gensvar från pappas sida. Han visste att bara vi fick bråka av oss lite ungdoms sturskhet skulle vi svalna av i våra känslor.
Jag minns inte vad det var som fick oss att börja bråka och slåss så infernaliskt. Mamma hade lagt ut koskit i blomrabatterna hösten innan, denna koskit blev vårt tillhygge i vårt ungtupps kämpande.
Vi gned in och pressade koskit i den andres ansikte, öron, näsa och hår. Ingen av oss ville ge sig utan vi hittade på olika sätt att använda komockorna på. Till sist blev det som pappa hade profeterat ute på bron där han skrattande hade sagt till vår förtvivlade mor, ”Lätt dem hall på till dess de val vänner.”
Mycket riktigt efter ca en timme var det remi, oavgjort ute på gräsmattan. Vi satt där och såg på varandra och började skratta. Vi såg ju helt förskräckliga ut, med koskit i hela ansiktet, håret och kläderna. Vi kunde inte utse någon vinnare, men vinsten den blev att vi kunde bli vänner igen och skratta åt oss själva.

I helgens texter möter vi människor som bråkar och slåss. De vill överta företaget, som handlar om en vingård, de tänkte att de kunde slå ihjäl företagets sändebud och genom det skulle de kunna överta vingården. De trodde att företagets ägare inte skulle se eller ana vad de gjorde med hans sändebud. En färsk nyhet i våra medier är ju Swedbanks svindlerier och penning tvätt. De som hanterat dessa väldiga summor som det talas om, trodde dom att detta skulle gå obemärkt förbi?
Men nu talas det om miljarder i skadestånd till bankens ägare.
Ofantliga summor som en enskild människa inte skulle kunna betala.
I Efesierbrevet 2:14 står det, ”Ty han, (Jesus) är vår frid, han har brutit ner skiljemuren som stod emellan oss, nämligen ovänskapen.” Paulus skriver också. ”Ty redan när vi var Guds ovänner, blev vi försonade genom hans blod ”.
Temat för helgen är Försonaren. Jesus har försonat oss med Gud. Han gjorde det medan vi ännu var hans ovänner. Han gick in och tog straffet för vår skuld. En skuld som vi aldrig någonsin har kunnat betala tillbaka. Han har rivit ner skiljemuren, ovänskapen som har varit på grund av människans syndafall.
Min bror och jag bråkade till dess att vi helt uttröttade blev tvungna att bara sitta ner på gräsmattan och skratta åt varandra. En lustighet i denna episod, eller skildring av vårt bråkande, det är att vi båda senare blev präster. ”Lätt dem hall på dels de val vänner”, sa pappa, och det blev vi, de allra bästa vänner, vi båda vill av hela våra hjärtan, att alla ska få uppleva Jesus, som den som skapat fred mellan Gud och människan.
Jesus som försonaren gick in och tvättade mänskligheten ren från all smuts och orenhet genom sin korsdöd på Golgata. I påskens väsen, i påskens budskap är Jesu död och uppståndelse det allra centralaste i den kristna tron. Där räcker Gud människan, de rena, nytvättade kläderna.
Han försonade oss redan medan vi var Guds ovänner, han har skapt fred och frid. Den friden kan du som läser detta få uppleva denna dag. En enkel bön till Jesus öppnar upp vägen ända in i tronsalen.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman

Livets bröd

Tankar inför helgen

Midfastosöndagen
Livets bröd

Att baka bullar och kakor det är ett av hustruns intressen. I en av skafferiets hyllor finns det hur många receptsamlingar som helst omkring dessa godsaker. Det är pärmar och böcker och lösblad som ligger där och väntar, på att hon, eller kanske jag, ska förvandla dessa recept från ord till handling.

För någon vecka sedan hittade hon på ett eget recept på havrekaka, som blev enastående. En burk kvarglömd havreflarn från i julas krossade hon ner i havre kaksmeten, av detta återvinnings försök blev kakorna oerhört spröda och välsmakande.
Jag måste erkänna att jag hellre äter en macka till kaffet, än några sötsaker, däri skiljer vi oss från varandra, men hennes nykomponerade recept på havrekakor, de är svåra att motstå.
Jag har skrivit förut att fika stunden är som en helig stund för min kvinna. Hon dukar fint på köksbordet, hon tänder de små värmeljusen, och det nybryggda kaffets doft skapar tillsammans med den gamla köksklockans tickade en hemtrevlig och värmande känsla. Bekvämt tillbakalutad sitter hon där på den gamla kökssoffan med benen upplagda på en stol. Förnöjsam som få doppar hon sin kaka och bulle i kaffet. Hela hennes kropp och ansikte andas förnöjsamhet. Den här stunden är hennes, där, just där, njuter hon som allra mest.
Nu när hon gått i pension är det risken stor att du som läser mina rader kommer att få återkommande rapporteringar om hennes bullbaks iver i mitt skrivande. Receptsamlingen har utökats de sista månaderna. Nu i dagarna har hon bestämt sig för att vi ska också äta hembakat matbröd.

Till helgen kan vi läsa om hur Jesus säger om sig sig själv att han är ”Livets bröd”.
Jesus gör ett matunder av fem korn bröd och två fiskar. Han välsignade det lilla så att det räckte till femtusen män förutom kvinnor och barn. Jesus ville med matundret att folket skulle se och förstå att det var Gud som handlade med dem.
Han förklarar för folket och lärjungarna att han är livets bröd som ger hela världen Guds energi.
Paulus talar om Guds kraft och styrka i Efesierbrevet 1, med orden som, makt, styrka och kraft. Det står Guds dynamis, kratos och Guds energeia. På ren svenska blir det, Guds dynamit, Guds energi, Guds kraft. Guds väldiga styrkas energis kraft var utgjuten över Jesus. Denna kraft denna energi finns också i hans församling i dag genom den heliga Ande.
Till helgen kommer många församlingar att fira brödets söndag med en mässa, där livets bröd ska delas ut till alla som vill ta emot. I brödet och vinet finns Jesus närvarande med Guds väldiga styrkas energikraft.
Frugan delar ofta sina kakor och bullar på mitten för att spara till nästa fikastund eller också ger hon mig den andra delen. Det vi gör i nattvardens brödsbrytelse det är att vi delar på ett och samma bröd.
Prästen säger: ”Brödet som vi bryter är en delaktighet av Kristi kropp.” Då svarar församlingen. ”Så är vi, fastän många, en enda kropp, ty alla får vi del av ett och samma bröd.” I detta mysterium finns det obeskrivbara av Guds närvaro. Gud är närvarande, en inre ro och vila infinner sig ofta för mig vid dessa stunder. Där, just där, är Guds stund med mig.
Allt gott
En skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman

Guds mäktiga verk

Tankar inför helgen
Jungfru Marie bebådelsedag
Guds mäktiga verk


Vilken underbart duktig tjej Hanna Öberg är. OS guld för ett år sedan nu Europamästare och Världsmästare i skytte. Jag ger henne all min beundran och respekt för hennes idrottsliga prestation, men det som gör mig mest imponerad, det är att hon och Carlotte Kalla har tackat nej till lockande anbud från olika speloperatörer som vill använda deras namn i sin marknadsföring.

Det vittnar om en stark integritet och ett stort och varmt samhällsansvar, eftersom spelberoendet ökar lavinartat i vårt samhälle i dag behöver vi sådana profiler som Hanna och Carlotte. Personer som är framgångsrika i sitt gebit och vågar stå upp mot de starka krafter som vill förslava oss under spelmissbruket, de är viktiga samhällspelare. Det gör ju inte saken sämre att de båda tävlar för Piteå. Jag har suttit framför TV;n och bett för dem och lidit med dom när de gått dåligt och gråtit en skvätt av glädje när det gått bra.
Skidskytten Sebastian Samuelsson är likaså en kille som har fått min respekt och beundran på grund av att han vågar stå upp mot doping. Trots hotfulla kommentarer och till och med mordhot forsätter han sin kamp mot dopingen. En annan som också har gett mig ett hopp för vår ungdom, är den sextonåriga Greta Thunberg som fått med sig en hel värld av ungdomar till att protestera mot vårt sätt att exploatera vår värld. Tidningarna talar om en klimatångest som drar fram bland de uppväxande släktet. Många unga känner igen sig i det Jesus talar om skulle ske inför den sista tiden, nämligen som det står i Lukas 21:25ff. ”På jorden skall hedningarna gripas av ångest och rådlöshet vid havets och vågornas dån. Människor ska förgås av skräck i väntan på vad som skall komma över världen.”
Jag känner framtids tro för vårt unga släkte i dag. Det finns en villighet till att ta ansvar för sitt eget och andras liv. Jag tackar Gud för sådana som vågar gå emot de starka kommersiella krafter som ligger bakom den hänsynslösa exploateringen av vår jord, doping och spelmissbruk.

När jag läser helgens texter om en ung flicka som får ett uppdrag av Gud att bli mor till världens frälsare, då har tankarna kommit till mig om vad som är att ta ansvar.
Den unga Maria gick in under ett ansvar, en livsuppgift. Dåtidens skvallerpress i Nasaret pratade i stugorna och på torget att Maria var med barn. Var Josef pappan eller någon annan, kanske ryktesspridarna funderade. Det var inte någon framgångs saga som Maria gick in i. Att bli kallad äktenskapsbryterska, att höra människor tala illa om hennes son, att höra folket ropa, korsfäst, korsfäst, att följa sin son till gravens vila. Var fanns då Gud i allt detta. Men hon skulle också få uppleva glädje i att höra från sin släkting Elisabeth. ”Välsignad är du mer än andra kvinnor”. Hon fick se sin son bota sjuka, uppväcka döda, predika ett nådens evangelium till världen, hon fick uppleva hur hennes son uppväcktes i från det döda och höra honom säga att han ska komma tillbaka en dag på skyarna.
Hon tog sitt ansvar i det att hon var lydig den kallelse hon sagt ja till. Hon svarade ängeln ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt.” Trettiotre år senare säger hennes son detsamma mitt i sin ångest och kamp. ”Ske din vilja Fader inte min”.
Hanna, Carlotte, Greta och Sebastian visar genom sitt ställningstagande att de står upp för att medmänniskorna ska få ett rättvist och drägligt liv.
Det är en stor framgång att vinna VM medaljer men den största framgången i livet det är att dö bort ifrån sig själv för att andra ska få liv.


En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman
Den kämpande tron

Tankar inför helgen
Andra söndagen efter fastan
Den kämpande tron

” Det är aldrig för sent att ge upp”! Det var min vän Martin som citerade komikern Ronny Eriksson.
”Visst har det varit så i mitt liv, att jag flera gånger tänkt att ge upp allt vad tro och kristendom är!” Min gode vän Martin, har genom olika olyckor drabbats oerhört hårt. Från det att han varit aktiv i en kyrka, och en framgångsrik säljare, till att nu inte kunna utföra något alls på grund av ständig smärta i axlar, nacke och rygg.

Martin och jag satt häromdagen och pratade om att bli ställd åt sidan och leva med ständig värk i kroppen. Min telefon visade med röd stil under missade samtal att Martin hade ringt. Jag ringde upp honom för att höra vad han hade på hjärtat, samtidigt hade jag den kommande söndagens texter framför mig som talade om, ”den kämpande tron”. Det fans en baktanke i mitt huvud om att intervjua honom om hans andlig ”status” just nu.
Jag ställde frågan till honom om jag kunde använda vårt samtal till ett underlag för den krönika som du just nu läser.
- Naturligtvis kan du få göra det, om det kan vara till hjälp för någon, sa han.
Som vanligt delade vi lite skämtsamt olika saker som hänt och kuliga minnen. Komikern och underhållaren Ronny Eriksson kom på tal och i hans garderob finns många festliga citat, som vi delade med varandra. Martin berättade om en konsert där han suttit med som lyssnare, där Ronny i ett sammanhang hade sagt, som den pessimist konsult han är,”Det är aldrig för sent att ge upp!” Martin citerade Ronny med ett skratt och samtidigt med en underton av besvikelse, till Gud, och till hela vårdapparaten, ”Det är aldrig för sent att ge upp!”
Martin ramlade för många år sedan från en stege rakt ner i asfalten och fick en whiplashskada, bara något år senare blev han påkörd bakifrån inte bara en gång utan två gånger. Allt efter åren gått har han sökt läkare och nervspecialister men ingen har kunnat hjälpa honom. Han har ropat till Gud om helande för sin kropp. Själv har han erfarenhet av att Gud kan hela människor eftersom han själv har lagt sina händer på människor och sett dem helade. Men själv får han ingen bot. ”Jag har ställt mig frågan gång på gång varför Gud, varför hör du mig inte??” ”Verkligheten är ju den, att alla blir inte helade”, sa han till mig med en stor besvikelse i rösten. Martin berättade att han varje dag i någon mån brottas med Gud omkring dessa frågor.

I helgens texter möter vi bland annat Elia som i sitt liv fått uppleva Guds kraft genom att han nedkallade eld ifrån himlen uppe på berget Karmel. Där bad han om regn och fick bönesvar han fick vara med om hur Gud talade till honom i den stilla susningen osv. Elia hade varit med om mäktiga saker som Gud hade gjort när han gick på det ord som Gud hade gett honom att lita till. Hela hans liv var fylld av övernaturliga händelser, men i helgens text, sätter han sig ner och önskar sig döden. Matteus berättar om en kvinna som förföljer Jesus och lärjungarna med ständiga rop om förbarmande men Jesus verkar ignorera henne. Men till slut får hon höra, ”Kvinna din tro är stark, det skall bli som du vill”.
Bibeln är full av liknade människor som i helig trots griper efter Guds löften. Det kan ses ibland för oss som att livet inte är rättvist och vi tänker bara tankar om att ge upp.
Martin talade ut sin besvikelse över sin situation, samtidigt som han aldrig har släppt taget om Jesus. Kanske han, liksom du som lever i samma situation, får höra från Jesus.
”Kvinna du Man, din tro är stark, det ska bli som du vill.”
En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman© 2017 Hortlax EFS Kontakt